Word inspectie-afgevaardigde bij de VVDB

De meest voor de hand liggende manier om actief mee te werken binnen de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, is toe te treden tot onze steeds grotere familie van inspectie-afgevaardigden. Je kan dan bij je inschrijving immers meteen naar eigen mogelijkheden en voorkeur een keuze maken uit alle andere activiteiten die binnen de vereniging voor het dierenwelzijn worden verricht. Je komt dan probleemloos in aanmerking om niet alleen klachten te onderzoeken of de situatie van onze adoptiedieren te controleren (waarvoor een legitimatiepasje noodzakelijk is), maar ook om bijvoorbeeld af en toe asielwerkzaamheden te verrichten, met een asieldier uit wandelen te gaan, fondsen te werven en/of propaganda te maken voor de VVDB, enz.
 

Als inspecteur dierenbescherming kies je dus vanzelfsprekend voor het takenpakket "inspectie"

maar je kan ook vrijblijvend een keuze maken uit andere takenpakketten, zoals

asielwerkzaamheden

propaganda

  • Af en toe medewerking verlenen bij het opstellen van V.V.D.B.-stands ter gelegenheid van lokale festiviteiten
  • Als daar vraag naar is, in scholen gaan spreken over de werking van de VVDB

fondsenwerving

Over deze takenpakketten lees je elders op deze website meer info en wie even nadenkt vindt ongetwijfeld nog andere manieren om als inspectie-afgevaardigde voor de dieren van waarde te zijn. Eigen suggesties om dit menu aan te vullen zijn dus altijd welkom. Laat ons op deze pagina dus uitsluitend focussen op het takenpakket "inspectie".

Via "standpunten" in Protego heeft de VVDB-voorzitter al vaker gepubliceerd over de dienende en educatieve rol die een inspecteur dierenbescherming kan en moet vervullen. Misschien doe je er goed aan hierover vooraf nog even te lezen.


Je moet natuurlijk ook weten

 

Hoe ga te best te werk als je inspectie-afgevaardigde wil worden bij de VVDB ?

1. Vul het formulier "inspectie" in dat je vindt op deze website. Alle nuttige info hieromtrent vind je hier.

2. Zodra we je gegevens ontvangen, bellen we je even op om alle facetten nog eens even te bespreken. Het is uiteraard ook mogelijk dat je ons zelf even contacteert om meer info in te winnen (0495 283 283) vooraleer je je formulier verzendt.

3. Na dit persoonlijk onderhoud en als je vastbesloten bent als inspectie-afgevaardigde op te treden, zenden we je op basis van de verstrekte gegevens een contract "inspectie-afgevaardigde"'. Een vzw moet met haar vrijwillig(st)ers een contract afsluiten en het is overigens zinvol dat beide partijen de spelregels kennen. Doorgaans zenden we dat contract toe als bijlage aan een e-mail, maar als je geen e-mailadres en/of printer bezit, versturen we het uiteraard per post. Zo'n contract bevat de volgende bepalingen:

4. Je ondertekent het contract en zendt het ons per post terug aan ons adres in 3200 Aarschot, Langdorpsesteenweg 95.

5. Samen met je inspectiepasje ontvang je een kopie van het contract.

 

Eén voorbeeld: een inspecteur die van aanpakken wist

Sta me toe mezelf even voor te stellen: ik ben Julien Criel, ik woon in Elewijt en ben lid van de VVDB sinds september 2001. Ik vond toen dat het moment gekomen was om mijn vrije tijd te besteden aan een zaak die mij toch nauw aan het hart ligt: het dierenwelzijn. Zo besliste ik om me kandidaat te stellen als inspectielid van de VVDB voor de gemeenten Zemst, Hofstade en Elewijt. Mijn kandidatuur werd aanvaard en enkele weken later was ik reeds stagerend inspecteur.

Ongeduldig wachtte ik op mijn eerste telefoontje om ergens ter hulp te snellen, maar er kwam helemaal niks. En zelf nam ik ook geen initiatief om de VVDB daadwerkelijk van dienst te zijn. Maar ik bleek niet de enige te zijn. Begin dit jaar las ik een artikel van onze voorzitter in Protego, waarin hij te kennen gaf dat te weinig inspecteurs echte initiatieven namen in het werven van nieuwe leden en fondsen, wat uiteindelijk ook een van de taken van een inspecteur-dierenvriend is. Ik voelde de vinger ook een beetje naar mij wijzen en diezelfde dag nog ben ik naar de administratieve dienst van de gemeente Zemst gereden en heb hen mijn persoonlijke gegevens als inspecteur van de VVDB doorgespeeld. Ik heb nu, als contactpersoon voor de VVDB, mijn aparte rubriek "Dierenbescherming" op de Zemstse website. En dat doet wonderen: er gaat geen week voorbij of ik krijg wel een telefoontje van iemand met vragen over dierenwelzijn of informatie rond verwaarlozing van dieren in onze gemeente. En het voelt goed om mens en dier te kunnen helpen.

Ik had ook een ideetje om mensen de kans te geven de VVDB te leren kennen én onze organisatie financieel te steunen: op 26 mei werd in Brussel de "20 km van Brussel" georganiseerd, een loopwedstrijd die eens per jaar in Brussel wordt gehouden. Ik had beslist om mee te doen aan die wedstrijd ten voordele van de VVDB en de mensen die dat een fijn idee vonden, konden me steunen door enkele eurootjes bij te dragen aan mijn "20 km-fonds". En het is een succes geworden! Ik heb de 20 km afgelegd in 1 uur 43 minuten en heb zo'n 80-tal mensen bereid gevonden me te steunen, goed voor een totaal bedrag van 453 euro! Toch een mooi bedrag dat de VVDB zal kunnen gebruiken, zeker nu de grote vakantie zou beginnen en vele mensen beslissen naar het buitenland te vertrekken… zonder hun dieren!

In ieder geval, ik sta volgend jaar opnieuw aan de start van die 20 km-wedstrijd! En als de sportievelingen onder jullie het fijn vinden om dan met me mee te doen en op die manier de VVDB te steunen, geef me maar een belletje, en wellicht staan we volgend jaar, in mei 2003 dus, samen aan de startlijn!